O SERIJALU

Zdravo svima. Moje ime je Đorđe Petrović. Rođen sam 1977. i veliki deo svog života sam proveo kao profesionalni sportista. Sve do 2009. godine sam uglavnom bio u sportskim vodama, a tada se upuštam u nešto što mi je celoga života bila želja, pokrećem sopstveni biznis. Kao i svaki početak poslovanja, tako je i moj bio pun uspona i padova. Naravno, padova je bilo mnogo više. Sve stvari bih učio na teži način, uglavnom udarajući glavom u zid i učeći na sopstvenim greškama. Negde u maju 2010., kada mi je glava već bila puna čvoruga, sasvim slučajno, onako kako to samo život može da priredi, upoznajem Erica Ponsena, Holanđanina, koji je tada, usled ljubavi prema svojoj supruzi, već 6 godina živeo u Srbiji. Jako brzo smo se zbližili i gotovo svakodnevno provodili neko vreme zajedno. Na početku našeg prijateljstva smo razgovarali oko mnogo stvari koje su nam bile zajedničke, ali o preduzetništvu baš ni malo. Ipak, nakon nekog vremena Eric je polako počeo da se interesuje i za moj biznis, da me pita koji su problemi sa kojima se suočavam, kako ih rešavam, šta planiram dalje, a onda bi mi nakon toga, onako nonšalantno, predložio neke stvari kako bih mogao da rešim sve to što me muči i unapredim posao. Sa svakim njegovim savetom koji sam primenio, moj biznis je rastao. Toliko brzo, da je za mene, u tom trenutku, skoro bilo teško i da sve to ispratim.
Odakle ti sve ove stvari znaš?
Ono što ja u tom trenutku nisam znao je da je Eric preko 30 godina imao svoj privatni biznis u Holandiji. Pre odluke da zbog svoje supruge ostane u Srbiji posedovao je holding kompaniju, sa 6 različitih firmi u sklopu iste, koja je imala multi milionski obrt. U narednim godinama provodim svakodnevno ogroman broj sati razgovarajući sa njim oko preduzetništva, kako upravljati kompanijom, mentalnom sklopu i načinu razmišljanja uspešnih ljudi, životnim lekcijama koje je naučio, kako motivisati ljude, prodaji…Sve to na kraju je u jednom trenutku rezultiralo i idejom o pokretanju naše zajedničke kompanije.

2014. nastaje Companies Connected.

Zahvaljujući Ericovim poznanstvima i reputaciji koju je imao, od samog početka sarađujemo sa velikim svetskim kompanijama na različitim projektima. Sve to doprinosi tome da ja učim ogroman broj novih stvari i svakodnevno napredujem. Nakon svakog dana bih imao razgovor sa Ericom gde bi me on pitao kako sam video određeni sastanak ili događaj, šta je druga strana rekla, a šta se zapravo krije iza onoga što je rekla, šta bi trebalo napraviti kao sledeći korak, kako će potencijalni klijent reagovati na određeni predlog, kako da unapredimo naše poslovanje…Posle svakog razgovora Eric bi mi, kako je on to govorio, posejao seme u glavu, iz koga bi nakon nekog vremena nicala nova spoznaja, novi ugao gledanja na stvari, bolje razumevanje određenih procesa i sveta oko mene…

U junu 2016. godine Eric je preminuo.

Jednom prilikom mi je rekao: „Naučio sam mnogo u svom životu i učiću sigurno sve do trenutka dok sam živ. Ludost bi bila da sve što sam naučio ponesem sa sobom u grob, to bi na neki način značilo da je to znanje protraćeno, tako da ću sve što znam pokušati da te naučim“. Kroz 7 godina provedenih sa njim sam naučio stvari za koje treba ceo jedan životni vek. Neke stvari koje mi je rekao pre par godina, tek sada u potpunosti razumem. Za neke još uvek nisam 100% siguran. Bio je spreman da sa mnom podeli sva svoja znanja i iskustva, da mi bude prijatelj, mentor, podrška, ali i najžešći kritičar. Sa ove vremenske distance, kada se osvrnem na vreme provedeno sa njim, shvatam koliko me je to oblikovalo kao osobu, a samim tim i kao preduzetnika.

Serijal „Ja, Preduzetnik“

Na osnovu ličnog iskustva sam shvatio koliko je bitno imati mentora, imati priliku da učite od nekoga, iz nečijih iskustava, kao i koliko uz takvog nekoga možete brzo napredovati. Isto tako sam jako dobro bio svestan činjenice da većina ljudi nema mentora, da ne uči od drugih, iako je zahvaljujući modernoj tehnologiji to sada dostupnije nego ikada pre. Nakon Ericove smrti sam učio slušajući uspešne ljude iz drugih delova sveta. Takođe sam znao da neka njihova rešenja i predlozi nisu bili primenjivi na Srbiju. Ali, nisam imao mogućnost da čujem iskustva naših uspešnih preduzetnika. Uz sva ta moja razmišljanja, negde početkom 2018. mi se prvi put javlja ideja o ovom serijalu. I trebalo je neko vreme da se sve kockice slože. Želim da ovim serijalom pružimo priliku svima koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa, kao i onima koji ga već imaju, da nauče neke vredne poslovne i životne lekcije od preduzetnika koji su uspeli da naprave određene rezultate sa svojim kompanijama. Biće tu onih koji su u poslu preko 20 godina, ali i onih koji su u poslu 2 godine. U svakom slučaju, od svakoga od njih se zasigurno ima nešto naučiti. Moći ćete da čujete kako su oni počinjali svoje biznise, šta su im bili izazovi, kako su se izborili sa njima, koliko su morali da rade da bi došli do rezultata koje imaju, saveti koje bi dali nekome ko je na početku…Takođe, imaćete priliku i da pitate stvari koje vas zanimaju, sa kojim problemima se susrećete u vašem poslovanju, a mi ćemo pokušati da vam damo odgovore i savete. Sve to zajedno bi trebalo da pomogne da se unapredite, da naučite nove stvari, odnosno da budete bolji i kao preduzetnik, ali i kao osoba. Takođe, želim da se ovim serijalom na neki način i lično odužim, da pružim priliku i drugima da imaju bar delić mogućnosti koju sam ja imao zahvaljujući svom prijateljstvu sa Ericom, na kome ću večno biti zahvalan.
Scroll to Top